torsdag 25 mars 2010

Den gode, den onde, den fule.


Jag hamnade på arbetsförmedlingen nyligen. Jag blev arbetslös en kortare tid av tekniska skäl. Det var lixom aldrig någon fara.
Utan det finns en del arbeten som inte passar så bra in på vissa årstider. Som tex solstolsuthyrare på vintern, liftskötare på sommaren eller som politiker året runt.

Fast jag jobbar då inte med nåt av dessa, detta var bara exempel för er som inte förstod. Lite som "klartext i P4".

Men hur som helst, hamnade jag uppe på arbetsförmedligen (kommer att kalla den AF i fortsättningen). Och på AF blir man kallad på möten man måste gå på annars dras A-kassan in. Och jag var där, men ändå inte i samma syfte som alla andra. Eftersom jag visste att jag skulle få tillbaka mitt jobb så fort snön och tjälen försvunnit, så jag var bara där och vände, men fick en insyn i hur arbetslösa tas emot.

På första mötet, "Välkommen som arbetslös, allmän information".
Får vi Leif som handledare. Leif är en genomsnäll kille i 40 års åldern, som ogärna kallas för Leffe. Han är helt enkelt en plyschkille, en kille man inget annat kan än att tycka om, dessutotm en kille man ogärna har med sig om det blir trubbel på krogen.
Nu förstår ni säkert vem Leif är...

Han inleder med att förklara tydligt att man är ingen sämre människa bara för att man står utan arbete.

Själv hamnade jag tätt brevid en man i 50 års åldern, som var allt utom fräsch, dessutom luktade han inte allt för gott. Och som toppen på allt hade han ordentliga ticks och en lättare form av tourettes syndrom. Och eftersom han var så skicklig i sina plötsliga utfall, så att när övriga mötesdeltagare vänder sig om och undrar, "vad är det som händer, vem är det som låter?" Så satt han och låtsades läsa informationsbladet, och själv satt jag där med en förvånande och häpen min.
Så undra vad andra trodde om mig? Tack för det Mr Tourette.


Men för att gå tillbaka till Leif, så är han en kille man skulle kunna krama om efter mötet, för att han är så snäll, samtidgt skulle man kunna viska i hans öra "Leffe, kan du vigga en femhundring till i morgon?", Och han skulle gå med på det.

Leif förklarar pedagogiskt om saker som "Ni behöver ju självklart inte komma hit och söka jobb, ni kan göra det hemma framför datorn. Fast då föresätter det att ni har internet, annars går det inte. Sen förklarar han ordagrant hur man kommer in på AF:s hemsida. Tre stycken W efter varandra... Ni hajar!
Jag tror att skulle en förskoleklass göra ett studiebesök på detta möte, så skulle dom ha bilden klar för sig vad det innebär att bli arbetslös.


Leif vill inget elakt med det han säger, men han pratar till folket som om dom vore förståndshandikappade eller efterblivna.

Eftersom man är en tänkare av hög grad undrar man hur Leif började jobba på arbetsförmedligen egentligen. Och man hittar svaret ganska snabbt.

Han var säkert utbildad myspedagog, men eftersom det inte fanns några arbeten kvar för honom, så anställde AF honom rätt och slätt.
Exakt så måste det vara! Och min övertygelse växte efter möte två!

Då blev jag kallad till "Välkommen som arbetslös, A-kassan information".
Och här hade man hittat en annan arbetslös handledare som heller aldrig skulle få nått nytt jobb. Rolf!
Rolf är en föredetta mänsklig minröjare inom försvaret, en kille som äter taggtråd till lunch. Rolf däremot vill mer än gärna kalla sig Roffe.

För nu är det helt plötsligt helt annat ljud i skällan, Roffe talar om att sätta dit fuskare, att vara arbetslös är ett heltidsjobb och missar man ett möte så är det "bay, bay med all ersättning.

Ord som "no mercy" och att din fasters begravning inte är ett gilltigt skäl att inte söka jobb är ett faktum. Dessutom säger han att, hittar vi ett jobb åt dig 30 mil bort, "just take it, or leave A-kassan". Folket blir oroliga, det skruvas på sig i stolsraderna.

Roffe har en fast blick, och pekar med hela handen.

Så snabbt känner man att den trygghet som Leif infriat, tar Roffe ut ur en.

Och varför är det så?

Jo, det måste vara av samma anledning som förhörsledare har. En god och en ond ledare. Den goda infriar dig att vara din vän, den onde till att du är ett avskum. Och per automatik ska du bryta ihop och må dåligt över att varför du hamnat här.

Men varför skulle AF göra så tänker ni? Dom finns ju för att hjälpa oss, inte stjälpa oss. Det här måste han förklara tydligare!

Jo, när försäkringskassan, (som oxå är en statligmyndighet) utförsäkrade alla människor, fick AF häcken full. Och nu vill AF ge igen och sänka folk till den nivån att dom lider av psykiskohälsa eller att dom oförmögna att orka söka jobb.
Och på så sätt ge tillbaka på försäkringskassan.

Med andra ord, lite gnabb mellan två statliga myndigheter.

Så jag önskar inte ens min värsta fiende att bli arbetslös, och dessutom lider jag med en halvmiljon svenska medborgare som tvingas att delta i detta varje dag.

2 kommentarer:

  1. Är nog där snart tyvärr även om jag har mer än tillräckliga själ att bli förtidare men mina tr läkare och specialister är ju ingenting mot f-kassans utsedda bödlar som inte ens tittar å mina utlåtande...sen har jag vart där med gumman som inte vill annat än göra rätt för sig vi träffade en handledare som skulle hjälpa henne att skriva in sig för engelskpråkiga jobb snubben kunde inte ens göra sig förstådd på engelska så där stog man som tolk sista snubben sa innan vi gick var att glöm inte att skriva cv och personuppgifter på svenska...vad säger man ? så nu sitter jag med min adhdcpiq sjuka och försöker att hjälpa till...går inget vidare nä som sagt arbetsökande är inte så ätt som vissa tror...lycka till iallafall jens och ha det bättre

    SvaraRadera
  2. Var arbetslös i 3 månader förra året.
    Inte helt lätt när man varit egen företagare kan jag säga!
    Har fortfarande inte fått någon ersättning!!
    Tur man har en snäll familj med god ekonomi.

    För visst är det så att vi som varit/är egna företagare säkerligen gör allt i vår makt för att luras och bedra good old staten - inte kan det väl vara så att vi kanske helt enkelt tycker om att rodda själva...

    SvaraRadera

 
Blogglista.se